Близько 80% авіаударів РФ в Сирії завдаються не по ІДІЛ - ЗМІ

Четвер, 22 жовтня 2015, 14:38

Майже 80% російських авіаударів у Сирії припали на райони, які контролюють не бойовики "Ісламської держави".

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на аналіз, складений на підставі даних Міноборони РФ.

Така статистика ставить під сумнів заяви Москви, що головна мета її повітряної кампанії - завдати поразки ІДІЛ.

За даними видання, більша частина ударів була здійснена в районах, які утримують інші групи, що протистоять режиму сирійського президента Башара Асада, в тому числі відгалуження "Аль-Каїди", але також і бойовики, яких підтримує Вашингтон і його союзники.

Судячи з повідомлень Міноборони РФ про уражені цілі і онлайн-архіву військових карт, російські літаки проводили бомбардування в 64 населених пунктах з того моменту, як три тижні тому президент Володимир Путін розпорядився почати операцію.

З цих цілей максимум 15 були в районах, утримуваних силами "Ісламської держави", свідчить дослідження Institute for the Study of War.

Ця статистика підтверджує заяви США і союзників по НАТО, що російська інтервенція в Сирії, яка стала для Москви найбільшої зарубіжної операцією з часу розпаду СРСР, спрямована на підтримку Асада, який приїжджав у вівторок до Москви.

Іншим можливим мотивом дій Москви може бути бажання зберегти стратегічний плацдарм на Близькому Сході і продемонструвати свій статус глобальної військової держави в той момент, коли відносини з Заходом досягли найнижчої точки через конфлікт в Україні.

Російські чиновники відкидають подібні звинувачення і постійно кажуть, що мета авіаударів - ІДІЛ, а також інші групи, які вони класифікують як терористів-ісламістів. За їх словами, у Москви і Заходу спільний ворог.

Однак карта авіаударів у Сирії дає іншу картину. Російські літаки здійснили понад 780 вильотів і вразили майже 800 об'єктів в Сирії з 30 вересня.

Наприклад, у понеділок літаки бомбили цілі в шести населених пунктах, але жоден з них не знаходиться в районі під контролем ІДІЛ.

Судячи із повідомлень Центрального командування збройних сил США, міжнародна коаліція завдала 84 удари по позиціях "Ісламської держави" в 13 населених пунктах в Сирії в період з 30 вересня по 19 жовтня.

На відміну від російських нальотів, удари коаліції відбуваються в північній і східній частинах Сирії, де бойовики ІДІЛ контролюють значні території.

Високопоставлений західний дипломат у Нью-Йорку сказав, що 85% російських ударів були націлені на групи, не пов'язані з ІДІЛ.

Аналіз Reuters враховує тільки ті пункти, які були названі Міноборони РФ в числі тих, що потрапили під обстріл.

РФ також бомбила головні бастіони ІДІЛ - міста Ракка і Дейр-ез-Зор, де були знищені командні пункти, тренувальні табори і заводи з виробництва зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.