ВВС США отримають новий бомбардувальник, вартість контракту - $80 млрд

Середа, 28 жовтня 2015, 10:01

Американська компанія Northrop Grumman досить несподівано стала переможцем тендеру Міноборони США на розробку ударних бомбардувальників великої дальності.

Про це повідомляє Financial Times.

Конкурентами Northrop Grumman в боротьбі за контракт, підсумкова вартість якого може досягти $80 млрд, були Boeing та Lockheed Martin.

Northrop в останні роки не отримував значних замовлень на озброєння, бо його проект зі створення 20 бомбардувальників B-2 "Стелс" наприкінці 1980-х років був суттєво розкритикований, оскільки кожен літак коштував $2 млрд.

Нові бомбардувальники покликані замінити серію застарілих існуючих літаків, у тому числі ті, що залишилися з часів холодної війни - 76 бомбардувальників В-52, тобто літака, який здійснив перший політ у 1952 році.

Найважливіший для США військовий контракт цього десятиліття передбачає виробництво літака, який зможе ухилятися від ворожих радарів для того, щоб знищувати системи ППО на початку військового конфлікту.

Проект набув особливої актуальності після того, як США визнали зростаючі можливості ППО потенційних супротивників, таких як Іран, Китай і Росія, які покликані утримати ворожі сили на відстані не менше 800 морських миль від своїх кордонів.

За словами представника Пентагону, новий літак дасть можливість наносити удари з континентальної частини США в будь-якій точці світу.

Прихильники виробництва нових бомбардувальників стверджують, що це буде більш ефективний і дешевий засіб досягнення переваги в повітрі, ніж запуск крилатих ракет, які коштують близько $1,5 млн кожна.

Контракт складатиметься з двох частин. Вартість проектування і запуску в серію нової машини становитиме $21,4 млрд.

На другому етапі передбачається випуск перших 21 бомбардувальників ціною близько $550 млн кожен. Надалі планується довести кількість літаків до 100.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: