Росію закрили за "залізною завісою" - НАТО

Четвер, 29 жовтня 2015, 09:27

Дії Росії у Криму та на сході України, на окремих територіях Грузії і Молдови, а також військова кампанія в Сирії призвели до того, що Захід відгородив Росію "залізною завісою".

Про це заявив заступник генсека НАТО Александер Вершбоу на конференції в Мадриді, повідомляє сайт Альянсу.

"Тепер вже Росію, а не Радянський Союз, закрили за залізною завісою. Світ став іншим. Більш інтегрованим і більш взаємозалежним. Таким чином, питання не в тому, чи матимемо ми відносини з Росією. Питання в тому, які це будуть відносини", - сказав Вершбоу.

"Світ прокинувся від дій Росії, яка захопила силою Крим на початку минулого року, заперечуючи дії своїх "маленьких зелених чоловічків", кожен свій крок на шляху до встановлення контролю на півострові. З тих пір вона підтримує сепаратистів на сході України живою силою і зброєю, в тому числі важким озброєнням, і в даний час ефективно контролює ці сили на полі бою, неправдоподібно заперечуючи присутність російських військ", - додав Вершбоу.

За його словами, дії РФ в Україні змусили Європу прокинутися, проте, насправді, Росія раніше активно діяла і на територіях Грузії і Молдови.

"На сьогоднішній день, Росія також має ворожі сили, які контролюють територію Грузії та Молдові. Москва, схоже, вважає, що Росія може бути в безпеці лише тоді, коли її сусіди нестабільні або навіть розділені", - сказав заступник генсека НАТО.

Щодо дій РФ в Сирії він вказав на небажання Росії діяти в інтересах коаліції, а "Росія фокусує вогневі потужності на закріплення позицій режиму свого клієнта - президента Асада".

"Росія має можливість допомогти знищити ІДІЛ і покласти край війні в Сирії, приносячи настільки необхідну стабільність в регіоні. Але в реальності, її вчинки тільки затягують війну і посилюють страждання сирійського народу", - підкреслив він.

Як повідомлялося, у НАТО обговорюють збільшення чисельності своїх військ на східному фланзі і підпорядкування їх формальному командуванню.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.