Місія ЄС з реформи силових відомств виявилася не надто ефективною – дослідження

Четвер, 29 жовтня 2015, 17:32

Консультативна місія ЄС з реформування цивільного безпекового сектора (КМЄС), яка працює в Україні майже рік, виявилася недостатньо ефективною.

Про це йдеться у висновках Інституту світової політики, опублікованих "Європейською правдою".

Як зазначається, основним викликом для місії став її власний мандат - ЄС визначив повноваження та задачі місії, не порадившись із тими, кому вона має допомагати в Україні.

Основними завданнями КМЄС є "стратегічне консультування" українських безпекових відомств та координація донорської допомоги для реформи сектора цивільної безпеки. Однак партнери місії в Україні заявляють, що самого стратегічного консультування для них недостатньо.

При цьому ефективною виявилася співпраця з місією там, де йшлося стратегічні документи або законопроекти.

"Зокрема, КМЄС долучилася до розробки Концепції та Стратегії реформування МВС, Концепції розвитку Державної прикордонної служби до 2020 року, розробки низки законопроектів спільно з РНБО, Мін’юстом, МВС та Державною пенітенціарною службою", - сказано в дослідженні.

Однак, як зазначається, поза "стратегією" ефективність КМЄС була низькою. В місії це пояснювали відсутністю мандату і повноважень.

Проблеми в роботі місії створювала і низка невирішених адміністративних проблем, на кшталт відсутності міської телефонної лінії та номерних знаків для транспортних засобів місії.

"Також не було оперативності у допомозі місії в підготовці законопроектів", - йдеться в дослідженні.

Серед однієї з причин невисокої ефективності місії називається відсутність у неї механізму швидкого реагування та необхідність узгоджувати свої дії з Брюсселем.

В самій КМЄС нарікають і на українську сторону, зокрема, на відсутність єдиного координаційного органу, який полегшив би роботу місії з українськими безпековими органами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.