Національне агентство з акредитації підтвердило свою відповідність вимогам ЄС

Субота, 3 жовтня 2015, 14:11

Національне агентство з акредитації України (НААУ) успішно пройшло оцінювання з боку Європейської кооперації з акредитації (EA) та отримало позитивний висновок щодо отримання статусу підписанта у сфері акредитації органів з сертифікації продукції (ISO/IEC 17065:2012 "Оцінювання відповідності – Вимоги до органів, що сертифікують продукцію, процеси та послуги").

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав заступник міністра економ розвитку Максим Нефьодов.

"Що це означає? НААУ завершило процес визнання з боку відповідних європейських органів. Це ще один крок на шляху до підписання Угод ACAA (взаємне визнання сертифікатів відповідності продукції вимогам безпечності), після підписання якої нашим експортерам не доведеться проходити повторні процедури оцінювання та сертифікації в країнах ЄС, а імпортерам - проходити повторну сертифікацію в Україні",- пише від.

За словами Нефьодова, для досягнення цієї мети необхідно ще

- прийняти та ввести у дію решту технічних регламентів, передбачених в Угоді про асоціацію з ЄС (з чотирьох першочергових один вже прийнято, а один зайшов для подання на Кабмін, а решта - на узгодженні);

-прийняти усі гармонізовані європейські стандарти, що є доказовою базою технічних регламентів;

-навести лад з органами з оцінки відповідності – "це завдання НААУ, яке зараз під керуванням в.о. Віктора Горицького розчищає завали недобросовісних органів, які штампують за гроші будь-який папірець";

- а також вибудувати адекватну систему ринкового нагляду.

Нагадаємо, "ЄвроПравда" вже писала про проблеми в роботі Національного агентства з акредитації України, а точніше - про бездіяльність його тодішнього голови Володимира Рущака. Нинішній успіх було досягнуто лише після зміни керівництва відомства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.