Суд ЄС, що вивчає скарги Януковича і Ко, зняв санкції з білоруського олігарха

Вівторок, 6 жовтня 2015, 15:50

Білоруський бізнесмен Юрій Чиж виключений з санкційного списку Євросоюзу, до якого він потрапив у 2012 році.

Таке рішення ухвалив  6 жовтня Європейський суд у Люксембурзі, який нині вивчає також скарги представників режиму Януковича. 

Суд анулював заморожування рахунків Чижа і двох його компаній "Трайпл" та ФК "Динамо-Мінськ", введене в березні 2012 року.

У рішенні суду йдеться, що Рада ЄС не надала доказів того, що Чиж підтримував режим президента Білорусі Олександра Лукашенка чи отримував певні преференції.

"Рада не представила жодних доказів, які свідчать, що пан Чиж надає фінансову підтримку режиму Лукашенка, і тому його включення в списки себе не виправдовує", - йдеться в повідомленні.

Рішення суду може бути оскаржене Радою ЄС протягом найближчих двох місяців.

Чиж займає першу позицію в рейтингу найбільш успішних і впливових бізнесменів Білорусі за версією білоруського видання "Ежедневник".

Євросоюз двічі у липні скоротив чорний список білоруських чиновників і юридичних осіб. Загалом з-під санкцій вивели 26 осіб і чотири компанії, що належать Чижу.

Як відомо, 23 вересня Суд ЄС розпочав розгляд скарги колишнього першого віце-прем'єра України Сергія Арбузова проти Європейського Союзу за застосовані проти нього санкції.

30 вересня суд розпочав розгляд скарг екс-прем'єр-міністра України Миколи Азарова та його сина Олексія.

Також до Ради ЄС через введення санкцій позиваються колишній президент Віктор Янукович, його старший син Олександр Янукович, колишні міністр доходів і зборів Олександр Клименко, міністр екології Едуард Ставицький, перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, генеральний прокурор Віктор Пшонка, його син, колишній народний депутат Артем Пшонка, нинішній народний депутат Сергій Клюєв, екс-глава Адміністрації президента Андрій Клюєв, бізнесмен Сергій Курченко та інші.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.