Безвізовий режим може бути у 2016 році, але не можна забувати про реформи – експерт

Середа, 7 жовтня 2015, 15:41

Україна має шанси отримати безвізовий режим наступного року, проте треба зосередитися на реформах, які можуть дати можливість досягти більшого прогресу.

Про це заявила керівник ГО "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко на прес-конференції у Києві.

За її словами, якщо брати до уваги досвід тих країн, які вже скасували візи з ЄС, то після рішень всіх європейських інституцій ще необхідно впровадити всі необхідні, в першу чергу технічні, кроки, щоби цей безвізовий режим запрацював в реальності.

"Умовно кажучи, якщо все піде гаразд і влада виконає всі вимоги ЄС і відповідно Єврокомісія надасть свої висновки, то, можливо, ми матимемо безвізовий режим наступного року. Безвізовий режим є найбільш чутливим питанням із європейської проблематики, однак не забувайте, що саме реформи дозволять досягнути більшого", - сказала Сушко.

Вона також позитивно відзначила той факт, що від влади менше чути оптимістичних запевнень щодо швидких термінів позитивного рішення про скасування віз.

"Це відповідально, тому що ситуація потребує постійних зусиль і удосконалення у країні", - додала вона.

Сушко нагадала, що нещодавно завершила роботу оцінювальна місія ЄС, яка перевіряла всі реформ і технічні критерії, передбачені Планом дії візової лібералізації.

Цього разу фокус був зосереджений боротьбі з корупцією, однак цим третій блок завдань не вичерпується. Оскільки загалом іде мова про боротьбу з організованою злочинністю, реформою у правоохоронній системі.

"В третьому блоці необхідно завершити процес досудового розслідування, чітко розподілити повноваження, в тому числі шляхом зменшення повноважень СБУ в досудовому розслідуванні", - зазначила Сушко.

Також необхідно забезпечити спеціалізацію суддів і прокурорів з розгляду справ щодо організованої  злочинності, мають відбутися зміни в системі захисту свідків.

Вона зазначила, що представники МВС  жодного разу не виходили на контакт із представниками громадськості.

 "План дій не обмежується необхідністю запровадити біометричні паспорти. Є низка завдань, які наскрізним чином пов’язані, починаючи від необхідності реформи сфери безпеки документів, управління міграцією, управління кордонами, боротьба з корупцією, боротьба з організованою злочинністю", - підкреслила експерт.

Як повідомлялося, Представництво ЄС чекає на проведення в Раді "безвізового дня", присвяченого ухваленню законів у рамках плану дій візової лібералізації (ПДВЛ), і підкреслює, що Україна лишила прогалини у виконанні обіцянок в сфері боротьби з корупцією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: