Рада створила Нацагентство з розшуку активів корупціонерів

Вівторок, 10 листопада 2015, 13:46

Верховна Рада ухвалила Закон про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

За прийняття закону проголосували 260 народних депутатів.

Необхідність створення агентства з повернення активів є одним з основних критеріїв виконання Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Згідно проекту закону, агентство здійснює заходи щодо виявлення, розшуку, проведення оцінки активів за зверненням слідчого, прокурора, суду (слідчого судді) та формує і веде публічний Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Законом передбачається, що Нацагентство співпрацює з цього питання з органами іноземних держав і бере участь у забезпеченні представництва прав та інтересів України в закордонних судових органах у справах, пов'язаних з поверненням активів. Визначається, що агентство займається лише зберіганням активів без їх реалізації, прописані відповідні процедури збереження.

Нацагентство з розшуку та повернення активів створюється Кабінетом міністрів і підзвітне Верховній Раді.

Воно складається з центрального апарату та територіальних управлінь і займається формуванням та реалізацією державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та управління заарештованими і конфіскованими активами.

Голова Нацагентства призначається на посаду урядом строком на 5 років за результатами конкурсу.

Крім того, депутати прийняли рішення зняти з розгляду законопроект №3041, яким пропонувалося частину фонду конфіскованого майна передати на потреби агентства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.