США продовжили на рік санкції проти Ірану

Середа, 11 листопада 2015, 09:14

Дію американських санкцій відносно Ірану, введених в 1979 році, продовжено на рік. Відповідне рішення прийняв президент США Барак Обама.

Про це повідомляє сайт Білого дому.

Обама направив до Конгресу повідомлення про те, що продовжує на черговий рік дію "надзвичайного стану" у відносинах з Іраном, оголошеного більше 30 років тому.

"Наші відносини з Іраном ще не повернулися в норму, і процес виконання домовленостей з Іраном від 19 січня 1981 року триває донині. З цієї причини надзвичайний стан, оголошений 14 листопада 1979 року, має бути продовжений після 14 листопада 2015 року. Я продовжую на 1 рік режим національного надзвичайного стану щодо Ірану", - йдеться в повідомленні.

14 листопада 1979 року президент США Джиммі Картер підписав указ номер 12170 у відповідь на захоплення американських заручників у Тегерані. Міністерству фінансів США було дано розпорядження блокувати всі офіційні іранські рахунки в США, в тому числі рахунки в американських банках та їх зарубіжних філіях і відділеннях.

Слід зазначити, що вказані санкції не стосуються "ядерних санкцій", зняття яких залежить від досягнутих в Австрії домовленостей.

Угоду щодо ядерної програми Ірану було досягнуто 14 липня. У ній Тегеран погодився на ряд поступок за масштабами своєї ядерної програми в обмін на зняття санкцій.    

У жовтні Білий дім та ЄС почали процес скасування "ядерних санкцій" проти Ірану.    

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.