Іран та Росія підписали контракт на постачання комплексів С-300

Понеділок, 9 листопада 2015, 14:08

Росія і Іран підписали контракт на постачання Тегерану зенітно-ракетних комплексів С-300.

Про це сказав виконавчий директор російського концерну "Ростех", Сергій Чемезов, повідомляє "РИА Новости".

"Договір на постачання С-300, системи ППО, вже підписаний і набув чинності", - сказав Чемезов.

Чемезов у коментарі Reuters на авіасалоні Dubai Airshow-2015 заявив, що у країн Перської затоки немає підстав відчувати загрозу від цієї угоди.

"Це оборонне озброєння. І ми готові запропонувати це оборонне озброєння будь-якій країні. Тому, якщо країни Перської затоки не збираються нападати на Іран... чому вони мають відчувати загрозу? Це озброєння призначене для оборони", - сказав Чемезов.

За його словами, Саудівська Аравія, головний опонент Ірану в регіоні, "кілька разів" виходила з проханням не постачати озброєння Тегерану.

"П'ять років тому... навіть зараз, досі... І ми говорили, що С-300 не здатний атакувати... досягти сусідні країни", - додав Чемезов.

У 2007 році Росія і Іран підписали угоду на поставку п'яти ЗРК С-300 на суму $800 млн. У 2010 році Дмитро Медведєв припинив контракт і Іран подав позов на "Рособоронекспорт" в Арбітражний суд Женеви.

Після того, як "шістка" домовилася з Іраном про обмеження ядерної програми в обмін на поступове зняття санкцій, президент РФ Володимир Путін зняв заборону на постачання до Ірану С-300.

С-300 - радянська зенітно-ракетна система середнього радіусу дії, здатна вражати різні цілі на висотах від декількох кілометрів - до 150, 200, 300 кілометрів, залежно від типу застосовуваних елементів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.