Іран заявив про початок виконання ядерної угоди

Понеділок, 2 листопада 2015, 12:06

Іран почав виведення з експлуатації центрифуг зі збагачення урану відповідно до умов ядерної угоди, підписаної із шістьма державами в липні.

Про це сказав голова іранської організації з атомної енергії Алі Акбар Салехі, повідомляє Reuters.

"Ми почали попередню роботу з реалізації угоди", - сказав Салехі, додавши, що заходи включають в себе скорочення кількості активних центрифуг.

Минулого тижня верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеі затвердив ядерну угода між Тегераном і світовими державами і заявив, що вона повинно бути реалізована при дотриманні певних умов.

14 липня шість країн-посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Згідно з угодою, іранські ядерні об'єкти будуть продовжувати свою діяльність, але буде встановлений чіткий механізм контролю за їх діяльністю. Крім того, вже збагачений уран буде збіднений, а реактори змінять так, щоб вони не могли виробляти плутоній.

У відповідь з Ірану знімуть санкції поступово. У цьому випадку нафту і газ буде поставлятися в країни ЄС, що суттєво змінить картину ринку і призведе до зниження цін на енергоносії.

Як повідомлялося, Європейський Союз прийняв необхідні законодавчі заходи, спрямовані на зняття фінансових і економічних санкцій з Ірану, пов'язаних з його ядерною програмою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: