В ЄС переглядають політику сусідства. Більше уваги - на безпеку та мігрантів

Середа, 18 листопада 2015, 13:21

Європейська політика сусідства (ENP) в своєму новому вигляді буде більше сфокусованою на співпраці в сфері безпеки, а також боротьбі з міграцією та її причинами.

Про це заявила Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні під час презентації пропозицій щодо змін в політиці у Брюсселі.

Як зауважила вона, терористичні атаки, що відбулися в останні місяці як в ЄС, так і в регіоні, свідчать, що у Євросоюзу та його сусідів спільні безпекові виклики.

За словами Могеріні, нова Європейська політика сусідства фокусуватиметься на чотирьох основних сферах.

Перша  - економічний розвиток та створення робочих місць, насамперед для молоді, в регіоні.

Друга  - енергетична співпраця. Як зауважила Високий представник ЄС, ця сфера може дати "багато спільних можливостей".

Третім фокусом ENP стане безпека. 

"Як відомо, ENP раніше не включав безпекові інструменти. Зрозуміло сьогодні, що ми повинні включити інструменти, які дозволять нам працювати разом в цій сфері", - наголосила Могеріні.

Як наголосила вона, співпраця, зокрема, стосуватиметься попередження конфліктів, реформ секторів безпеки в країнах-сусідах, боротьба з радикалізацією, фінансуванням тероризму тощо.

Іншим новим фокусом ENP стане робота з міграцією, як регулярною, так і нерегулярною. Вона включатиме боротьбу з причинами міграції, а також захист мігрантів.

П'ятою сферою, якій приділятиметься особлива увага в контексті ENP, стане поширення співпраці на "сусідів сусідів".

Як відомо,  європейська політика сусідства включає в себе Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданію, Ліван, Лівією, Марокко, Палестину, Сирію, Туніс, Вірменію, Азербайджан, Білорусь, Грузію, Молдову, Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.