Глава МЗС Латвії: гастролі військового оркестру РФ – небажані

Понеділок, 2 листопада 2015, 09:24

Приїзд на гастролі в Латвію російського ансамблю пісні і танцю ім. Александрова небажаний і його потрібно буде узгоджувати як візит армійського підрозділу.

Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич, повідомляє портал lsm.lv.

За його словами, зараз не йдеться про внесення імен учасників ансамблю в чорний список, але слід розуміти, що "це не просто ансамбль, але підрозділ збройних сил", у зв'язку з чим латвійська сторона поінформувала посольство Росії про необхідність оформити в'їзд учасників ансамблю згідно з латвійським законами.

А саме: від російської сторони очікується офіційний запит на дозвіл цього армійського підрозділу з'явитися в Латвію. Потім відповідальні установи оцінять цей запит.

Особисто міністр вважає, що за нинішніх обставин приїзд ансамблю російської армії в Латвію небажаний. Але такого, щоб люди просто приїхали і стали виступати, побоюватися не варто. "Цього не буде", - підкреслив Ринкевич.

Він називає ідеологічну концепцію концерту провокаційною і неприйнятною, оскільки артисти підкреслюють велич радянської армії. Це йде врозріз з історією країн Балтії і є небажаним на тлі анексії Криму і агресії РФ на сході України, вважає міністр.

Такою оцінкою МЗС стурбоване посольство РФ, де вказують, що здивовані "нездоровим ажіотажем навколо майбутніх концертів ансамблю, "приурочених до 70-річчя перемоги над нацизмом". Очікувалося, що на концерт прийдуть ветерани Другої світової. У посольстві розцінюють гастролі як суто культурний захід.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.