У Чехії Газпром підозрюють в ухиленні від сплати податків

П'ятниця, 20 листопада 2015, 11:49

Компанія Vemex, яка є дочірньою компанією російського Газпрому в Чехії, на початку листопада була змушена доплатити 430 мільйонів крон податку на додану вартість.

Як повідомляють Hospodářské noviny, фіскальні органи Чехії підозрюють, що компанія Vemex умисно уклала збиткову угоду про постачання газу на 2,5 млрд крон з компанією Impetro, яка підозрюється у шахрайстві.

Vemex у грудні минулого року уклала договір на постачання газу з чеською компанією Impetro. Компанія перерахувала гроші за газ, проте угода не була реалізована і це призвело до того, що компанія недоплатила в чеський бюджет 432 млн крон ПДВ.

Угода виглядає підозрілою через низку причин. По-перше, компанія Vemex уклала угоду з Impetro, яка до цього показала надзвичайно низький рівень продажів, по-друге - гроші за газ, який мав би надійти від трейдера, Vemex переказала на іноземний рахунок, хоча Impetro має рахунок у чеському банку.

Більше того, підпис виконавчого директора компанії Vemex Андріса Бергамінаса під документами на здійснення платежу, не співпадає з його підписом під установчими документами підприємства.

Загалом минулого року Vemex показала збитки на 94 млн крон. У зв'язку з цим компанія скоротила власний капітал з 99 млн до 5 млн дол.

Для того, щоб виплатити податкові зобов’язання перед державою, компанія змушена була взяти кредит на суму в 250 млн крон.

Видання зазначає, що у разі, коли податківці доведуть, що ця угода була частиною шахрайської схеми з ухилення від сплати податків, це стане найбільшим скандалом в газовой сфері Чехії в історії.

Справа Vemex має негативний вплив на весь енергетичний сектор. Великі гравці, такі як компанії ČEZ та E.on знають, що на ринку триває якесь розслідування, але не знали проти якої з компаній, тому менеджмент цих компаній поводився нервово і обережно.

Як повідомили джерела видання близькі до міністерства фінансів Чехії, після цього випадку в країні буде істотно змінена система сплати ПДВ у енергетичному секторі для того, щоб запобігти шахрайським схемам.

Уряд готується до запровадження в енергетичному секторі принципу так званого зворотного оподаткування, коли податки на товари сплачує не постачальник товарів (газу, електроенергії), а кінцевий споживач (по факту отримання товару).

Нагадаємо, плани голландської Shell створити стратегічний альянс з російським Газпромом опинилися під загрозою після того, як Сполучені Штати додали до санкційного списку одне з найбільших газових родовищ Газпрома.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.