ЄС запровадить посилений контроль на зовнішніх кордонах

П'ятниця, 20 листопада 2015, 17:16

Міністри юстиції та внутрішніх справ домовилися про запровадження додаткового контролю на зовнішніх кордонах ЄС.

Про це йдеться у висновках Ради ЄС від 20 листопада.

"Держави-члени зобов'язуються негайно запровадити необхідні систематичні і скоординовані перевірки на зовнішніх кордонах, які стосуватимуться і тих, хто користується правом вільного пересування", - йдеться в документі.

Також міністри домовилися щодо модернізації систем прикордонного контролю країн Шенгенської зони, зокрема, щодо встановлення електронного зв'язку з базами даних інтерполу і систем автоматичного сканування документів.

В контексті міграційної кризикраїни також домовилися продовжувати систематичну реєстрацію, що включає збір відбитків пальців, для осіб з третіх держав, які перетинають зовнішні кордони ЄС незаконно.

Кордони також будуть посилені командами швидкого реагування і додатковими прикордонними поліцейськими.

Крім того, додаткові повноваження буде надано прикордонному агентству ЄС  Frontex, яке у співпраці з Європолом має надавати допомогу державам-членам в охороні кордону.

Рада ЄС також наголосила на актуальності і пріоритетності завершення плану з обміну даними пасажирів на внутрішніх рейсах. Слід зазначити, що цій ініціативі активно протистоять ті, хто вважає її обмеженням прав людини.

Як повідомлялося, Франція закликала до позачергового засідання глав МВС і міністрів юстиції після терактів в Парижі 13 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.