ЄС та Туреччина досягли угоди щодо подолання кризи біженців

Понеділок, 30 листопада 2015, 08:18

Туреччина допоможе зупинити потік мігрантів до Євросоюзу в обмін на фінансову підтримку, спрощення візового режиму та відновлення переговорів про вступ до ЄС.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Тус після саміту ЄС-Туреччина,який відбувся  у Брюсселі в неділю.

"Туреччина залишається ключовим стратегічним партнером для Європи, але і країною-кандидатом до ЄС. Ми домовилися, що процес приєднання має бути повторно перезапущений. Дозвольте мені підкреслити, що ми не переписуємо політику розширення ЄС. Рамки для ведення переговорів і відповідні висновки і надалі будуть застосовуватися, в тому числі висновки щодо поваги до європейських цінностей, а також у галузі прав людини", - сказав Туск.

За словам Туска, угода між Туреччиною та ЄС встановлює чіткий план для своєчасного відновлення порядку кордоні.

"Дозвольте мені чітко заявити, що ми не очікуємо, щоб хтось охороняв наші кордони замість нас. Це може і повинно бути зроблено тільки європейцями. Але ми очікуємо значних кроків у бік змін правил гри, коли справа доходить до припинення потоку міграції, який йде до ЄС через Туреччину. Ми також будемо нарощувати нашу допомогу сирійським біженцям в Туреччині через новий фонд біженців у 3 млрд євро", - сказав він.

"Нарешті ми всі з нетерпінням чекаємо 2016 року в якості ключового року для реалізації угоди ЄС-Туреччина, яка була досягнута сьогодні", - підкреслив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: