Країни Східної Європи виступили за посилення присутності НАТО в регіоні

Середа, 4 листопада 2015, 14:57

Лідери дев'яти країн Центральної та Східної Європи, а також Балтії, які є членами НАТО "глибоко занепокоєні агресивною поведінкою" Росії і виступають за постійну військову присутність НАТО в регіоні.

Про це йдеться у спільній заяві за підсумками зустрічі представників країн у Бухаресті, повідомляє Reuters.

"Ми наполягатимемо на поверненні Росії до поваги міжнародного права та своїх міжнародних зобов'язань, обов'язків та домовленостей, як передумови для відносин НАТО-Росія, які б базувались на довірі та впевненості", - йдеться у заяві.

У декларації також йдеться, що лідери об'єднують зусилля для забезпечення "надійної, вартої довіри і стійкої" присутності союзних сил в регіоні, і виступатимуть за глибшу співпрацю між НАТО і Європейським Союзом.

У зустрічі взяли участь президенти Польщі, Румунії, Болгарії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Словаччини і глава нижньої палати парламенту Чехії.

Як відомо, після анексії Криму і агресії Росії на Донбасі НАТО збільшило чисельність сил швидкого реагування до 40 тисяч.

У 8 країнах на сході Європи мають бути створені логістичні центри. Американці теж мають намір розташувати важке озброєння у країнах Центральної Європи, у тому числі в Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.