У березні ЄС може зняти санкції з рахунків Януковича і Ко - ГПУ

Вівторок, 1 грудня 2015, 13:17

 Якщо до березня 2016 року українським слідчим не вдасться знайти докази злочинного походження зарубіжних активів колишнього президента України Віктора Януковича і його соратників, то європейські країни можуть зняти блокування з їхніх рахунків.

Про це заявив заступник генерального прокурора України Віталій Касько в інтерв’ю газеті "Сегодня".

За його словами, сигнали з боку європейських партнерів про можливе зняття санкцій є обгрунтованими.

"Санкції - це новітній адміністративний інструмент у світі. Суть його в тому, що коли в якійсь державі міняється уряд, санкції не дають можливості колишнім чиновникам швидко втекти з вкраденим", - заявив Касько.

Він зазначив, що саме цей механізм був застосований Швейцарією в лютому 2014 року до 20 українських високопосадовців, серед яких Віктор Янукович і його син Олександр.

"Але вони є адміністративними й покликані надати правоохоронним органам (в Україні - ред.) відстрочення і можливість з’ясувати. Нашим правоохоронним органам дали час із головою. Рік, у принципі, було б непогано. А дали два.

Якщо вони за два роки не спромоглися вийти на докази стосовно злочинності цих активів, вибачте, хлопці, вам давали можливість", - зазначив Касько.

 За словами заступника генпрокурора, якщо українські слідчі в українських кримінальних провадженнях не знайдуть доказів злочинного походження активів Януковича і його соратників до березня, то санкції європейських країн цілком можуть бути зняті.

За його словами, йдеться про справи Юрія Іванющенка, Сергія Арбузова, Олександра Януковича, братів Клюєвих та інших.

Як повідомляла "Європейська правда", 26 жовтня Суд ЄС оголосив  рішення у справі "Портнов проти Ради ЄС".  Суд вирішив, що санкції на українського екс-посадовця були накладені безпідставно. Варто зазначити, що точно таке формулювання використовувалося для накладення санкцій на Януковича та інших колишніх посадовців.

Сам Портнов заявляв, що рішенням суду ЄС про скасування санкцій щодо нього можуть скористатися чиновники часів Януковича, які дійсно мають проблеми з законом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.