Європейські дипломати застерігають США від візових обмежень для громадян ЄС

Вівторок, 15 грудня 2015, 15:09

Дипломати з 28 країн Європейського союзу в понеділок попередили про відповідну реакцію, якщо Сполучені Штати схвалять плани про припинення безвізового в'їзду для деяких громадян ЄС.

Про це повідомляє AFP.

Після терористичних атак в Парижі 13 листопада, Палата представників США проголосувала в минулий вівторок за вдосконалення Програми безвізового в'їзду, яку підтримує Білий дім.

Паризькі теракти здійснили екстремісти, які могли б подорожували до США без візи. Законопроект, який як і раніше вимагає схвалення Сенату і Білого дому, виключає людей, які подорожували після 1 березня 2011 року до Іраку і Сирії, а також Ірану і Судану, із участі в безвізовій програмі.

"Обов'язкові біометричні перевірки в пунктах прибуття представлятимуть де-факто введення візового режиму в усьому, окрім назви", - сказав посол ЄС в США Девід О'Салліван від імені послів країн-членів ЄС у США.

"Така невибіркова дія проти більш ніж 13 млн європейських громадян, які їдуть до США щороку, буде контрпродуктивною і може спровокувати необхідні законом відповідні заходи, але при цьому не зробить нічого, щоб збільшити безпеку, і лише завдасть проблем економікам країн на обох сторонах Атлантики", - додав він.

США визнають потенціальну напруженість між сторонами у випадку будь-яких змін.

"Ми були в контакті і продовжуватимемо бути в контакті з європейськими лідерами щодо їхніх побоювань з приводу програми. Це важлива програма, ми це усвідомлюємо", - сказав прес-секретар Держдепартаменту Джон Кірбі.

Програма доступна громадянам 38 країн, в основному союзникам США і відносно стабільним розвиненим демократіям.

Створена у 1986 році, щоб полегшити подорожі до США, програма дозволяє заявникам заповнити детальну форму онлайн і заплатити невелику плату,замість того, щоб подавати заяви до консульств США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: