Литва і Польща дорікають Юнкеру за бажання тісніших зв’язків з РФ

Середа, 16 грудня 2015, 12:55

Польща і Литва дорікають президенту Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру за пошук більш тісних зв'язків з Росією.

Про це заявили міністри закордонних справ Литви і Польщі Лінас Лінкявічюс і Вітольд Ващиковський, пише Euobserver з посиланням на надісланий ще минулого тижня на адресу єврокомісара з торгівлі Сесілії Мальмстрьом та високого представника ЄС Федеріки Могеріні лист міністрів.

Так, Ващиковський і Лінкявічюс заявили, що "ми (ЄС) повинні припинити надсилати обнадійливі та оптимістичні сигнали" Москві в цей "чутливий" момент стосунків між спільнотою і РФ.

Вони заявили: "Можливість глибокої економічної інтеграції між ЄС та Російською Федерацією залежить від безлічі конкретних умов", але "нам не вистачає хоч якогось значущого прогресу у виконанні цих умов".

За словами міністрів, Росії спочатку потрібно виконати мінські угоди, вивести війська і повернути Україні контроль над кордоном. Крім того, РФ повинна зняти з ЄС продовольче ембарго.

"Майбутній розвиток наших відносин буде визначатися внутрішньою і зовнішньою політикою Росії, яка досі не показує жодних ознак необхідних змін", – зазначили міністри.

Вони також сказали, що неправильні сигнали з боку ЄС можуть "підірвати" зусилля із запобігання торгових санкцій Росії проти України.

Таким чином міністри відреагували на лист Жана-Клода Юнкера до президента РФ Володимира Путіна щодо можливої тіснішої співпраці з Євразійським економічним союзом після виконання мінських угод.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.