Греція схвалила цивільні союзи для одностатевих пар

Середа, 23 грудня 2015, 07:34

Парламент Греції рано в середу затвердив законопроект про надання одностатевим парам права на громадянський союз, незважаючи на сильні заперечення впливової Православної церкви.

Про це повідомляє AFP.

Закон підтримали 193 депутата з 249 присутніх, 56 проголосували проти нього. "Це важливий день для прав людини", - сказав грецький прем'єр-міністр Алексіс Ціпрас.

Ціпрас сказав, що законопроект дає одностатевим парам "рівні права в життя і смерті", припиняючи практику "відсталості і сорому" для Греції.

Новий закон усуває майнові і спадкові питання, але не передбачає можливості усиновлення дітей.

Греція була досі однією з останніх європейських країн, де одностатеві пари не могли отримувати якесь офіційне визнання їх відносин.

Перші два одностатевих цивільних шлюбу в Греції, що відбулися в 2008 році, були анульовані судом рік тому під тиском грецької Православної церкви, яка офіційно не визнає одностатеві відносини.

Лобіювання з боку церкви також зіграло важливу роль у виключенні одностатевих пар із законопроекту про громадянські союзи в 2008 році, який модернізував сімейне право і національне законодавство у відповідності з правилами ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.