ЄСПЛ вимагає від Італії узаконити союзи одностатевих пар

Вівторок, 21 липня 2015, 18:54

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вимагає від Італії надання одностатевим парам більше прав для узаконення свого союзу.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ у справі трьох гомосексуальних пар з Італії.

Зокрема, суд визнав, що у справі "Оліарі та інші проти Італії" країна порушила статтю 8 Європейської конвенції з прав людини (право на повагу приватного та родинного життя).

Справа стосувалася трьох гомосексуальних пар, які згідно з італійським законодавством не мають можливості одружитися чи вступити до іншого типу цивільного союзу.

ЄСПЛ закликав Італію розширити правові можливості для одностатевих відносин. Наприклад, визнати зареєстроване партнерство — цивільний союз для таких пар.

Європейський суд зазначив, що на даний момент вже 24 із 47 країн Ради Європи прийняли відповідні закони для одностатевих відносин.

ЄСПЛ також нагадав, що Конституційний суд Італії вже не раз вимагав захисту та визнання одностатевих пар. Більш того, згідно з останніми опитуваннями, такі союзи підтримує більшість італійців.

За рішенням суду, кожен з заявників у справі отримає по 5 тис. євро компенсації, при цьому Римом повинні бути відшкодовані всі їхні судові витрати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.