США кілька років готували військовий переворот у Сирії – ЗМІ

Четвер, 24 грудня 2015, 11:29

Адміністрація президента США Барака Обами кілька років проводила таємні переговори з представниками режиму сирійського президента Башара аль-Асада з метою змінити його.

Про це пише видання The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

Так, спочатку США шукали слабкі місця режиму, які допомогли б здійснити військовий переворот, але таких знайшлося небагато. При цьому спілкування з сирійським режим умом було досить обмежене.

Іноді високопоставлені чиновники говорили один з одним безпосередньо або через інших осіб, іноді надсилали послання через головних посередників Асада — Росію чи Іран.

У 2011 році, коли режим почав боротьбу з протестами і чистки в армії, американські розвідники вирішили, що офіцери з секти алавітів (релігійної меншини, до якої належить Асад) допоможуть привести до зміни режиму в Сирії. Однак ці спроби були безуспішні, і режим зберігав цілісність.

До літа 2012 року стратегія керованої зміни влади провалилася і адміністрація Обами перейшла до підтримки опозиції, але їхні зусилля мали незначний ефект, оскільки Росія і Іран подвоїли зусилля.

Влітку 2012 року адміністрація президента США надсилала сигнали (через російських і іранських посередників) з застереженнями Асаду не застосовувати хімічну зброю. Були і прямі контакти – зокрема колишній заступник Держсекретаря Вільям Бьорнс зробив два телефонні дзвінки главі МЗС Сирії Валіду аль-Моаллему з попередженнями.

Протягом наступних двох років Вашингтон змінив лінію своїх повідомлень Дамаску і зосередився на стримуванні конфлікту. Була ще одна причина, щоб зберігати канали зв'язку відкритими: п'ять американських громадян, які вважалися зниклими без вісті або ув'язненими в Сирії.

Пізніше представники Держдепартаменту США також зв'язувалися з Міністерством закордонних справ Сирії, щоб переконатися, що Дамаск не буде перешкоджати американській авіації завдавати ударів по терористичного угруповання "Ісламська держава".

Зростання "Ісламської держави" в 2013 році застало американську адміністрацію зненацька. Асад використав це для позиціонування себе як партнера Заходу у боротьбі з тероризмом.

До 2014 року, коли США розширили авіаудари проти бойовиків з Іраку до Сирії, чиновники Держдепартаменту робили телефонні дзвінки колегам в сирійському МЗС, щоб переконатися, що Дамаск уникав літаків США в сирійських небі.

Наразі Білий дім офіційно стверджує, що виключає співпрацю з режимом Асада. Крім того, в США наполягають, що у нинішнього сирійського президента не може бути політичного майбутнього після формування перехідного уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: