Влада польського міста перенесе пам'ятник радянським солдатам

Четвер, 24 грудня 2015, 17:35

У польському місті Лідзбарк-Варміньський хочуть перенести памʼятник радянським солдатам, який стоїть при дорозі, на місцеве військове кладовище.  

Про це повідомляє PAP.

Відомо, що пам'ятник подяки Червоній Армії стоїть у сквері біля траси, що веде до польсько-російського прикордонного пункту в Безледах, з 1949 року. Через поганий технічний стан влада міста хоче перенести об'єкт на місцеве військове кладовище, де покоїться понад 1,9 тисячі радянських солдатів.

"Прибрати пам'ятник подяки Червоної Армії вимагають представники спілки ветеранів Армії Крайової та консервативних і національних середовищ. Під петицією про ліквідацію монумента, спорудженого "на честь радянського окупанта", спрямованої два місяці тому міській раді, підписалося понад 500 осіб", — йдеться в повідомленні.

До клопотання додається висновок начальника представництва "Інституту національної пам'яті" в Ольштині Вальдемара Бренду, який написав, що цей пам'ятник – один з небагатьох об'єктів, які є залишком нав'язаного польському суспільству неправильного бачення історії на основі прославлення Червоної Армії".

Варто додати, що сьогодні МЗС РФ засудило акт вандалізму щодо 11 памʼятників радянським солдатам в місті Каліш. Про це сьогодні заявила офіційний представник відомства Марія Захарова, пише "РИА Новости".

На думку російського зовнішньополітичного відомства, у Польщі на офіційному рівні оголошено кампанію з ревізії ролі СРСР у перемозі над нацистської Німеччиною.

За словами Захарової, російська сторона розцінює зруйнування памʼятників "як прямий результат розгорнутої в Польщі на офіційному рівні цілеспрямованої деструктивної кампанії з перегляду визвольної ролі Радянського Союзу і Червоної Армії в роки Другої світової війни".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: