В Молдові визнали конституційним висунення нового кандидата в прем'єри

Вівторок, 29 грудня 2015, 14:42

Конституційний суд Молдови визнав відповідним Конституції указ президента Ніколає Тімофті від 21 грудня 2015 року про висунення Іона Стурзи кандидатом у прем'єри.

Про це повідомляє Newsmaker.

Таке рішення КС ухвалив, розглянувши запит 14 депутатів, які залишили фракцію комуністів і утворили з демократами парламентську Соціал-демократичну платформу "За Молдову".

Екс-комуністи звернулися в КС 28 грудня, зажадавши роз'яснити п. 1 ст. 98 Конституції, згідно з яким президент висуває кандидатуру на пост прем'єра "після консультацій з парламентськими фракціями". У запиті автори просять суд відповісти, чи зобов'язаний глава держави, пропонуючи кандидата, приймати до уваги наявність парламентської більшості, готової підтримати претендента.

Глава КС Олександра Тенасе, коментуючи рішення суду, сказав: "У разі, якщо парламентська більшість не сформована, президент зобов'язаний після консультацій з парламентськими фракціями висунути кандидата в прем'єр-міністри, навіть якщо парламентські фракції не згодні з пропозицією президента. У випадку формування парламентської більшості президент Молдови висуває кандидата, підтриманого цією більшістю".

Тенасе також підкреслив, що парламентська більшість вважається сформованою, якщо вона не просто заявлена, а оформлена документально із зазначенням всіх депутатів, які до неї входять, і з повідомленням президента про готовність підтримати прем'єра і уряд.

Глава КС також додав, що консультації президента щодо кандидатури прем'єра включають в себе і консультації з групами незалежних депутатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.