"Ісламська держава" заробляє на продажі заручників – ЗМІ

Четвер, 3 грудня 2015, 12:33

Терористична організація "Ісламська держава" заробляє, серед іншого, продажем заручників.

Про це свідчать результати розслідування, проведеного журналістами німецьких телеканалів NDR та SWR, пише Deutsche Welle.

Продаж заручників - лише одне з джерел фінансування "Ісламської держави", найбагатшої у світі терористичної організації. Її доходи - це, насамперед, податки, мита і штрафи, які джихадисти збирають з людей на території, яку контролюють.

Розслідування німецьких журналістів дозволило з'ясувати, через які саме канали ІДІЛ веде переговори про звільнення людей, взятих нею в заручники. Коли улітку 2014 року терористи увійшли в Сінджар на півночі Іраку, десятки тисяч єзидів втекли у гори. Але кільком сотням чоловіків, жінок та дітей з втечею не поталанило. Їх убили або викрали бойовики "Ісламської держави".

Відтоді розвинувся своєрідний онлайн-ринок: фото заручників, за даними журналістів громадських телерадіокомпаній NDR та SWR, пересилаються через новинні ресурси - на кшталт Whatsapp. На продаж пропонують жінок і дітей - як стурбованим і наляканим близьким, так і бойовикам самої "Ісламської держави".

Журналісти при цьому наводять дані одного з посередників, який допомагає родичам викрадених сплатити викуп. Так, наводиться конкретний випадок викраденої жінки та її дітей, за яких ісламісти вимагали 15 тис. доларів. За даними посередника, він передав "Ісламській державі" вже близько 2,5 млн доларів викупів. А таких посередників, як він, чимало.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: