Секрети ІДІЛ: опубліковані внутрішні документи "Ісламської держави"

Вівторок, 8 грудня 2015, 14:27

Британське видання The Guardian опублікувало внутрішні документи терористичної групи "Ісламська держава", за якими можна скласти враження, як ІДІЛ будує своє угрупування в Сирії та Іраку і які має плани на майбутнє.

Усі документи арабською мовою викладені на сайті видання.

"У 24-сторінковому документі викладена схема встановлення зовнішніх зв'язків, повноцінна пропагандистська операція, і централізований контроль над родовищами нафти, газу та іншими життєво важливими частинами економіки", - відзначає видання.

Документ, написаний минулого року, має назву Принципи в управлінні "Ісламською державою", і визначає засади будівництва держави, устремління і способи, за допомогою яких їй вдалося стати одним із найбагатших та найбільш дестабілізуючих джихадистських груп за останні 50 років.

"Із документів складається картина, що група хоч і поклялася слідувати основоположним принципам жорстокого насильства, в той же час звертає увагу і на більш приземлені речі, такі як охорона здоров'я, освіта, торгівля, комунікації і робочі місця. Коротше кажучи, ІДІЛ будує державу", - йдеться у статті.

В документі також докладно йдеться про те, як ІДІЛ буде створювати окремі табори для підготовки регулярних військ і досвідчених бойовиків. Ветерани повинні проходити двотижневий курс підготовки щороку і отримувати досвід щодо "останніх тенденцій використання зброї, військового планування і військових технологій".

У документах керівництво групи рекомендує комплексний механізм, який, згідно з документом, виходить далеко за межі можливостей "Аль-Каїди" в Афганістані протягом часу, що пройшов з моменту терактів 9/11 у США.

Крім того, це перший документ, який вказує, що ІДІЛ завжди мали на меті навчати дітей мистецтву війни. Пропаганда ІДІЛ цього року ясно показала, що військові навчання серед дітей проводились, і їх навіть залучали до розстрілу полонених.

Текст підкреслює необхідність для ІДІЛ щодо досягнення єдиної культури і встановлює необхідність самодостатності за допомогою створення власних незалежних "фабрик для місцевих військових і харчових виробництв" і створення "ізольованих зон безпеки" для забезпечення місцевих потреб.

Автором документу є єгиптянин на ім’я Абу Абдулла. Документ надійшов від бізнесмена, який працює на території ІДІЛ за допомогою дослідника Айменна аль-Тамімі, який протягом минулого року працював над найповнішим журналом документів ІДІЛ, доступних для громадськості.

Бізнесмен загалом надав близько 30 документів, в тому числі фінансову звітність однієї з найбільших провінцій ІДІЛ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.