В Туреччині затримали 12 вчених, що закликали мирно вирішити курдське питання

П'ятниця, 15 січня 2016, 11:14

Поліція Туреччини у п'ятницю затримала 12 академіків, які підписали маніфест, в якому закликають країну мирно вирішити курдське питання.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Усі затримані викладають в університеті Коджаелі. Загалом прокуратура порушила справу проти 21 академіка, які працюють в цьому навчальному закладі.

Усі вони поставили свій підпис під зверненням, яке підтримали 1128 вчених з усього світу.

У заяві вчені закликають владу Туреччини покласти край контртерористичній операції на південному сході країни проти курдських бойовиків, а саму операцію називають "свідомою та спланованою бійнею".

Також академіки звинуватили турецьку владу у порушенні прав людини.

Затриманим інкримінують "образу турецького народу, Турецької республіки, парламенту країни, уряду та судових органів", а також "пропаганду терору".

Нагадаємо, Туреччина почала бомбити позиції забороненої Робітничої партії Курдистану на півночі Іраку 24 липня після серії нападів і вбивств працівників поліції, в яких влада звинуватила курдських бойовиків.

Загалом же, за інформацією військових, протягом останньої спецоперації силовиків Туреччини, яка триває з грудня минулого року у трьох областях країни було знищено 448 бойовиків-курдів.

Як відомо, операція в містах Силопі і Джизре в провінції Ширнак, а також в районі Діярбакир, почалася в грудні минулого року.

В населених пунктах  було запроваджено комендантську годину, а до операції залучено понад 10 тисяч поліцейських та військовослужбовців за підтримки танків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.