Перша сім'я біженців, яка приїхала до Литви, звернулася до суду

Понеділок, 18 січня 2016, 17:04

В середині грудня минулого року до Литви прибула перша родина біженців-іракців, яка подала до суду на Департамент міграції Литви.

Про це повідомляє Delfi.

Іракці незадоволені тим, що департамент надав їм додатковий правовий захист, а не статус біженців.

"Департамент міграції прийняв рішення, яке вони оскаржили в суді. За законом кожне рішення департаменту може бути оскаржено в суді", – сказала голови Департаменту міграції.

Додатковий правовий захист означає, що іракці можуть жити в Литві два роки. Потім дозвіл можна продовжити, а якщо причина, за якою вони виїхали з країни зникне, вони зможуть повернутися в Ірак. Іракці сказали, що залишили Ірак через релігійні переслідування.

Іракці хотіли отримати статус біженців – це дало б їм право на постійне проживання в Литві. Цей дозвіл діяв би 5 років, потім його б продовжили.

"Після проведення оцінки було вирішено, що їм можна надати додатковий захист. Це два самостійних статуси, які надають з різних причин. Один дає право на постійне проживання, інший – на тимчасове, проте за рівнем захисту це однакові статуси, дають гарантію проживання в Литві, користування можливостями інтеграції. Це нормальна, поширена в ЄС практика", – розповіли в департаменті.

Литва зобов'язалася протягом двох років прийняти 1105 біженців з Сирії, Іраку та Еритреї. Біженців будуть переводити з Італії та Греції, які зіткнулися з самим великим напливом мігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.