Рішення ЄСПЛ по Україні: покарання за наклеп – не порушення свободи слова

П'ятниця, 22 січня 2016, 18:07

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі колишнього професора історії Петра Сіреджука, який стверджував що українське правосуддя порушило принципи свободи слова у його справі проти мера міста Косів.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ у справі "Сіреджук проти України".

Справа стосувалася оскарження Сіреджуком вироку українського суду, який зобовʼязав його виплатити компенсацію меру міста Косів Івано-Франківської області за моральні збитки через наклеп.

Так, у липні 1997 року, у книзі, присвяченій історії та археології Косівського району, містилися уривки, в яких мер міста Косів порівнювався з "феодальним князьком" і, фактично, звинувачувався у корупції.

Після виходу книги, 30 квітня 1998 року, мер міста Косів подав позов до суду проти Сіреджука з вимогою виплати компенсації за моральні збитки через наклеп. Суд задовольнив позов заявника і 5 жовтня 2000 року встановив, що суперечливі заяви, які містилися у книзі були помилковими і наклепницькими.

Своїм рішенням український суд зобов'язав Сіреджука виплатити компенсацію. 

Петро Сіреджук звернувся до ЄСПЛ із заявою, в якій вимагав відмінити рішення про присудження виплати компенсації за моральні збитки через наклеп.

Він поскаржився, що українські суди безпідставно і несправедливо порушили його право на вільне вираження думок з критикою діяльності державного чиновника.

Європейський суд з прав людини своїм рішенням від 21 січня 2016 року встановив, що при розгляді його справи не відбулося порушення положень статті 10 Європейської конвенції з прав людини щодо порушення свободи слова і вільного вираження думок.

Сіреджук звернувся до ЄСПЛ зі скаргою в 2008 році, після завершення оскарження в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.