ЄСПЛ виніс рішення проти РФ по Болотній площі: влада залякувала активістів

Вівторок, 5 січня 2016, 12:55

Європейський суд з прав людини виніс рішення проти Росії у справі про демонстрацію на Болотній площі.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Суду.

Суд, зокрема, встановив, що російська влада порушила низку положень Європейської конвенції з прав людини.

Так, були порушені стаття 11 (свобода зібрань), стаття 5 параграф 1 (право на свободу та особисту недоторканність), параграфи 1 і 3 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд).

Рішення було прийняте у рамках розгляду скарги опозиціонера Євгенія Фрумкіна, якого затримали за участь у демонстрації та присудили адмінарешт на 15 діб.

Суд постановив, що правоохоронні органи не вжили мінімальних необхідних заходів для забезпечення мирного характеру заходу. На думку суду, затримання Фрумкіна, утримання його під вартою і подальший адміністративний арешт були непропорційні цілям правоохоронних органів.

"Застосування подібних заходів може розглядатися як стримуючий фактор, спрямований на те, щоб і заявник, й інші особи згодом утримувалися від участі в акціях протесту і від активної підтримки опозиційної діяльності в цілому", - йдеться в повідомленні.

ЄСПЛ присудив виплатити Фрумкіну компенсацію моральної шкоди в розмірі 25 тисяч євро, а також компенсувати йому 7 тисяч євро судових витрат.

Фрумкін звернувся до ЄСПЛ наприкінці 2012 року після того, як був затриманий під час демонстрацій на Болотній площі 6 травня на знак протесту проти фальсифікацій на виборах до Держдуми РФ.

Слід зазначити, що Росія може визнати нездійсненним це рішення ЄСПЛ. Зокрема, наприкінці минулого року президент РФ Володимир Путін підписав закон, що дозволяє Конституційному суду це робити у разі протиріччя рішень ЄСПЛ російській Конституції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.