Прем’єр Іспанії відкинув пропозицію сформувати новий уряд

Субота, 23 січня 2016, 10:36

Чинний прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой в п'ятницю відхилив пропозицію короля Феліпе VI сформувати новий уряд.

Про це повідомляє Associated Press.

При цьому він заявив, що і далі буде шукати підтримку своєї кандидатури в парламенті. За словами Рахоя, для переговорів потрібно більше часу, і зараз немає сенсу виставляти свою кандидатуру на голосування, знаючи, що більшість парламентарів його не підтримає.

"Я не відмовися від висунення своєї кандидатури, але сказав королю, що зараз не маю достатньої підтримки", - зазначив прем’єр.

Тепер Феліпе VI може зробити пропозицію сформувати уряд лідеру Соціалістичної партії Педро Санчезу, чия політсила ззайняла друге місце на виборах і має 90 мандатів.

Очікується, що король у середу розпочне нові переговори з лідерами політичних партій у спробі знайти кандидата на пост прем'єра.

Висунутий кандидат повинен отримати вотум довіри в парламенті. Якщо жоден з партійних лідерів е зможе заручитися підтримкою парламенту протягом двох місяців з дня голосування, мають бути проведені нові вибори.

Нагадаємо, вибори в Іспанії пройшли 20 грудня, на них Народна Партія Маріано Рахоя здобула перемогу, однак її підтримка була значно нижчою, ніж в 2011 році. Так, консерватори отримали 123 місця в парламенті проти 186 місць в 2011-му.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.