Греція нехтує зобов'язаннями щодо контролю на кордоні - Єврокомісія

Середа, 27 січня 2016, 15:49

Греція залишає без належної уваги свої зобов'язання з контролю зовнішніх кордонів і має серйозні недоліки у проведенні реєстрації та ідентифікації нелегальних мігрантів.

Про це йдеться у проекті доповіді Шенгенської оцінки щодо Греції, повідомляє сайт Єврокомісії.

Проект доповіді, який не є публічним – ґрунтується на позапланових виїздах на греко-турецький сухопутний кордон і в Хіос та Самос, які відбулися з 10 по 13 листопада 2015 року.

У доповіді розглядаються присутність поліції і берегової охорони на підконтрольних об'єктах, ефективність ідентифікації і реєстрації, морський прикордонний контроль та співробітництво з сусідніми країнами.

Попри визнання того, що грецька влада перебуває під тиском, у доповіді, зокрема, експерти приходять до висновку про відсутність ефективної ідентифікації і реєстрації нелегальних мігрантів і, що відбитки пальців не були систематично введені в систему, а проїзні документи не систематично перевіряються на автентичність або через такі важливі для безпеки бази даних як SIS, Інтерполу та національних баз даних.

Виходячи з цього, проект доповіді приходить до висновку, що Греція серйозно нехтує своїми зобов'язаннями, і що існують серйозні недоліки у проведенні контролю на зовнішньому кордоні, які необхідно подолати, і вирішити з грецькою владою.

Якщо через три місяці серйозні прогалини не будуть усунені і вжиті заходи не виявляться достатніми для забезпечення належного усунення цих недоліків, комісія може ініціювати застосування процедури, передбаченої у статті 26 Шенгенського кодексу про кордони.

"Відповідно до статті 26 Шенгенського кодексу про кордони, якщо заходи, передбачені статтею 19а виявилися неефективними, Рада може на основі пропозиції комісії, рекомендувати одній або більше державам-членам відновити прикордонний контроль на всіх або певних частинах внутрішніх кордонів як крайній захід, для захисту спільних інтересів в Шенгенській зоні. Рекомендації Ради мають бути прийняті кваліфікованою більшістю", - йдеться у заяві

Відповідно до статті 26, і у виняткових випадках, описаних вище, елементи управління можуть бути знову внесені на строк до шести місяців. Ця міра може бути продовжена ще на шість місяців до максимальної тривалості у два роки.

Шенгенський механізм оцінки, впроваджений у жовтні 2013 року, передбачає підтвердження застосування шенгенських правил шляхом контрольних відвідувань держави-члена команд з експертами інших держав-членів та прикордонної агенції Frontex.

Проект звіту щодо Греції тепер буде направлений до Шенгенської оціночної комісії, яка дасть свій висновок. Потім ця доповідь буде прийнята Єврокомісією шляхом прийняття відповідного законодавчого акта.

"Проект доповіді по Греції показує, що існують серйозні недоліки в управлінні зовнішніми кордонами в Греції. Ми знаємо, що Греція почала докладати зусиль до виправлення і дотримання шенгенських правил. Необхідні істотні поліпшення для забезпечення належного прийому, реєстрації, переселення або повернення мігрантів з метою приведення повернення Шенгену до нормального життя, без внутрішнього прикордонного контролю. Це є нашою кінцевою спільною метою", - сказав єврокомісар із міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.