Глава Мюнхенської конференції з безпеки закликає відновити роботу Ради Росія-НАТО

Четвер, 28 січня 2016, 08:42

Голова Мюнхенській конференції з безпеки Вольфґанґ Ішинґер виступив за відновлення роботи Ради Росія-НАТО.

Про це він заявив в середу, 27 січня, у Берліні, пише Deutsche Welle.

"Важливо знову запустити процес відновлення довіри у військовій сфері замість того, щоб спілкуватися один з одним через мегафон", - заявив Ішинґер.

Він зазначив, що серед країн-членів Північноатлантичного альянсу, "очевидно, зросла готовність" знову задіяти формат Ради НАТО-Росія. За словами Ішинґера, він від самого початку вважав неправильним "саме під час кризи відмовлятися від інструменту, створеного для подолання криз".

Практичне співробітництво НАТО з Росією після її втручання в Україні і  анексії Криму в 2014 році було призупинено, однак наприкінці 2015-го Німеччина виступила за відновлення переговорів в рамках Ради росія-НАТО.

Нагадаємо, як на початку грудня заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, Альянс планує більш активно використовувати Раду Росія-НАТО для підтримування зв'язків з Росією.

Рада НАТО-Росія була утворена у 2002 році, щоб налагодити довірчі зв'язки між недавніми супротивниками в холодній війні. В останній раз вона скликалась на дипломатичному рівні влітку 2014 року. НАТО відмовився від продовження діалогу з Москвою, після того як Росія анексувала півострів Крим і стала відкрито підтримувати збройних сепаратистів на сході України.

Варто також додати, що у Мюнхенській конференції з безпеки, відкриття якої відбудеться 12 лютого, візьмуть участь понад 30 глав держав та урядів, а також близько 60 міністрів закордонних справ і оборони. Володимир Путін заявив, що не приїде на конференцію. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.