Німеччина закликала Саудівську Аравію та Іран відновити діалог

Понеділок, 4 січня 2016, 13:49

В німецькому уряді закликали Саудівську Аравію та Іран до відновлення діалогу.

Про це заявив речник уряду ФРН Штеффен Зайберт, повідомляє Reuters.

За його словами, розрив дипломатичних відносин між Саудівською Аравією та Іраном у федеральному уряді сприйняли з "великим жалем".

Зайберт закликав обидві держави використовувати будь-яку можливість для поліпшення двосторонніх відносин.

"Ці відносини між Саудівською Аравією та Іраном мають принципове значення для врегулювання кризи в Сирії, Ємені та для стабільності всього регіону, тому ми твердо переконані, що двері для дипломатії повинні залишатися відкритими", – сказав речник німецького уряду.

При цьому він наголосив на необхідності захисту дипломатичних установ, нагадуючи про напад на саудівське посольство в Тегерані.

Нагадаємо, Саудівська Аравія терміново евакуювала свою дипмісію з Ірану та оголосила про розривання дипломатичних відносин з цією країною.

Причиною різкого кроку став напад демонстрантів на саудівське посольство в Тегерані, яке сталося напередодні. Посольство було атаковане іранськими громадянами через те, що саудівська влада перед тим стратила 47 звинувачених у тероризмі.

Один зі страчених – шейх Німр ан-Німр, саудівський опозиційний політик та шиїтський проповідник, релігійна кар’єра якого тісно пов’язана з Тегераном.

Слідом за Саудівською Аравією про розрив дипвідносин з Іраном оголосив Бахрейн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.