ЄС і Польща обговорили скандальні закони про ЗМІ і Конституційний суд

П'ятниця, 8 січня 2016, 12:16

Представники Польщі та ЄС провели у Варшаві переговори щодо змін у законі про Конституційний суд, а також поправок до закону про теле - і радіомовлення.

Про це повідомляє Радіо Польща.

8 січня у зустрічі взяли участь заступник глави МЗС Польщі Конрад Шиманський і голова представництва ЄС в Польщі Маженна Гуз-Веттер.

"У нас була розмова по суті, дуже хороша. Вона дозволила розвіяти безліч сумнівів і познайомитися з аргументами кожної сторони", - сказала Гуз-Веттер.

Вона також підкреслила, що повага правової держави та плюралізму ЗМІ є одними з основних цінностей Євросоюзу.

"Єврокомісія, яка захищає європейське законодавство, зобов'язана займатися цими правами і звертати на них увагу", - додала вона.

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Шиманський зазначив, що "у польської сторони було відчуття, що спілкування між Варшавою та Брюсселем відбувається не кращим чином".

"Для Польщі плюралізм ЗМІ та повага правової держави є не менш важливим елементом політики, ніж для ЄС", - додав він.

Нагадаємо, 7 січня президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про теле - і радіомовлення, розкритиковані ЄС.

1 січня була прийнята нова редакція закону, що регулює діяльність державних ЗМІ.

Прийняті поправки до закону, які були запропоновані депутатами правлячої партії "Право і справедливість", передбачають серед іншого дострокове закінчення повноважень членів правління і наглядової ради Польського телебачення та Польського радіо.

Законом передбачається, що члени правління та наглядової ради державних ЗМІ буде стверджувати міністр держскарбниці.

Таким чином, закон скасовує можливість проведення конкурсів на ці посади. Крім того, змінами до закону передбачається скорочення членів правління і наглядової ради державних медіа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.