В МЗС готують реформу - посольства без послів, можливі "ноутбучні посольства"

П'ятниця, 12 лютого 2016, 10:23

Міністерство закордонних справ України готує низку реформ всередині відомства, щоб оптимізувати роботу в умовах скорочення бюджету.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" заявив керівник апарату МЗС Вадим Пристайко.

"Ми вважаємо, що у нас і так не багато співробітників – всього до 600 людей у центральному апараті. Більшість схожих країн, навіть менших за нас, мають приблизно аналогічну кількість персоналу та закордонних дипломатичних установ", - сказав Пристайко.

За його словами, неможливо мати великий закордонний апарат і маленький штат МЗС, адже за законом кожен дипломат, що працює за кордоном, має потрапити назад на роботу. Тому зараз за кордоном працюють близько 1300 людей і 600 в Україні.

"Що ж до бюджету, то це – бюджет виживання. Ми скоротили десь 60% витрат за кордоном і чекаємо на кращі часи…Намагаємося урізати витрати. Приміром, зробили майже по всіх посольствах IP-телефонію. Раніше часом треба було дзвонити з далеких країн по 2$ за хвилину, тепер проблеми немає. В 2014 році автопарк скоротили до однієї одиниці на посольство", - розповів дипломат.

Пристайко також розповів, що йде процес закриття посольств, зокрема, в Африці.

"Закрили, наприклад, посольство в Гвінеї, ще парочку в Африці. Мінімізували майже до нуля штати деяких інших…Але це зовсім не означає, що ми йдемо з Африки. Наприклад, у Гвінеї у нас свого часу були важливі контракти із закупівлі сировини, і посольство надавало сприяння у їх виконанні, пізніше український бізнес втратив інтерес до цієї країни", - відзначив він.

МЗС також розглядає концепцію "ноутбучних посольств", за якої посол не має дипломатичного складу в підпорядкуванні та повноцінного апарату, є лише кілька найманих помічників.

"Така концепція справді існує, хоча не всі її використовують. Приміром, її реалізувала Швейцарія. Але найняти на постійну роботу таких помічників – теж непросте завдання. Приміром, у Канаді мінімальна зарплатня – шістнадцять доларів за годину, тож найняти там когось за тисячу чи дві тисячі доларів на місяць – не вдасться", - зазначив він.

Ще одна концепція, над якою розмірковує МЗС – нерезидентний посол. Це коли посол сидить у Києві, в МЗС, і раз на півроку від’їжджає до країни, де він акредитований.

"Він може там провести тиждень або навіть два – під час важливого заходу. Але він не знаходиться там постійно і щоразу повертається назад до Києва. Не ідеально, але хоч щось", - відзначив дипломат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.