Боснія і Герцеговина подала заявку на членство в ЄС

Понеділок, 15 лютого 2016, 10:16

Боснія і Герцеговина в понеділок 15 лютого офіційно подала заявку на членство в ЄС.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", церемонія подачі заявки відбулася в Брюсселі за участю керівництва ЄС та Боснії і Герцеговини.

Зокрема, в церемонії взяли участь високий представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні, єврокомісар з питань політики сусідства і переговорів про розширення Йоганес Ган, Берт Кундерс, глава МЗС Голландії, яка головує в Раді ЄС, та співпрезидент Боснії та Герцеговини Драган Чович.

Лідери ЄС під час подання заявки відзначили зусилля Боснії перед цим і наголосили, що заявка є лише початком великої подорожі.

співпрезидент БіГ Драган Чович і глава МЗС Нідерландів Берт Кундерс 

"Членство неможливе за кілька місяців чи навіть років, але зараз йдеться про чітку європейську перспективу Боснії і Герцеговини", - сказав Йоганес Ган.

Глава європейської дипломатії в свою чергу зазначила, що подання заявки від ще однієї країни важливе не лише для Боснії, а й для всіх жителів ЄС.

"Це також сигнал жителям ЄС, що наш проект досі потужний", - заявила Могеріні.

"Ми сподіваємося на швидку позитивну відповідь і на статус країни-кандидата. Однак ми розуміємо, що попереду багато викликів", - заявив Драган Чович.

"Готовий запевнити – ми не зупинимося. Це наше завдання, і ми маємо його зробити", - додав він.

Боснія і Герцеговина підписала договір про більш тісні стосунки з ЄС – Угоду про стабілізацію та асоціацію – в 2008 році.

Однак угода не була ратифікована до червня 2015 року, доки Німеччина і Британія не виступили з новою ініціативою заохочення економічного розвитку країни.

На шляху вступу до ЄС Боснія та Герцеговина відстає від сусідніх балканських країн.

Якщо її заявка буде прийнята, попереду – роки переговорів. Багато оглядачів вважають, що країна – політично та етнічно децентралізована, економічно нерозвинена – не вступить до ЄС раніше 2025 року.

Драган Чович раніше висловив сподівання, що на статус країни-кандидата Боснія та Герцеговина може розраховувати на початку 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.