ЄС закликав Молдову розслідувати викрадення $1 млрд

Понеділок, 15 лютого 2016, 13:32

Молдова повинна забезпечити незалежне розслідування викрадення $1 млрд з трьох банків країни.

Про це йдеться у висновках за результатами засідання міністрів закордонних справ країн ЄС.

"Рада закликає владу Республіки Молдова забезпечити, щоб випадки шахрайства, що позначилися на її банківській системі в 2014,  стали предметом ретельного та неупередженого розслідування, задля відшкодування викрадених коштів та притягнення винних до відповідальності", - говориться в заяві.

"Вона настійно закликає владу провести аудит трьох банків під особливим контролем за допомогою доповідей і прийняття необхідних заходів у тісній співпраці з МВФ, а також розглянути  системні ризики у банківському секторі", - наголошують європейські міністри.

"Всі необхідні законодавчі заходи повинні бути прийняті, в тому числі узгодження правової бази для боротьби з відмиванням грошей із законодавством ЄС, для того, щоб знизити ризик подальших банківських махінацій", - підкреслюється в заяві.

Глави МЗС країн ЄС також висловили занепокоєння з приводу відсутності незалежності судової системи і правоохоронних органів в Молдові та закликали до конструктивного діалогу між усіма політичними силами в країні з урахуванням сподівань громадян Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.