Агресія РФ спонукає Європу збільшувати витрати на оборону - доповідь

П'ятниця, 19 лютого 2016, 12:24

На тлі побоювань щодо російської агресії європейські країни збільшують витрати на оборону. Цього року оборонні бюджети зросли на 8,3 відсотка, поклавши кінець скороченням, які тривали 20 років.

Про це свідчать дані доповіді Європейського оборонного агентства, повідомляє Defense News.

"Через більше ніж два десятиліття після закінчення холодної війни, експансіоністська політика Володимира Путіна в Криму і Україні підштовхнули європейські лідери в черговий раз збільшити витрати на військові програми", - йдеться у доповіді.

Найбільше зростання бюджетів спостерігається у Центральній і Східній Європі: Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща та Словаччина.

Ці країни збільшать витрати на 19,9% в цьому році, а Угорщина взагалі на 22%, що в абсолютних цифрах складає майже 1 млрд євро.

У Південно-Східній Європі, до якого входять Болгарія, Хорватія, Кіпр, Греція, Румунія, Сербія, Словенія, підвищення бюджетів складе 9,2%, а в Західній Європі - на 2,7%

Тільки Італія, Греція та Швеція залишили бюджети на торішньому рівні, хоча Швеція планує підвищення після 2016 року.

Болгарія, Чехія, Польща та Словаччина почали програми із поетапної заміни старого радянського озброєння, щоб таким чином знизити залежність від Росії.

Словаччина, наприклад, купує дев'ять багатоцільових вертольотів UH-60 Black Hawk для заміни вертольотів радянського зразка Мі-17.

Ще одним стимулом збільшити витрати на оборону, зокрема у Франції, є стурбованість з приводу терористичних атак. Французький оборонний бюджет, як очікується, складе 34 млрд в 2019 році, порівняно з 31,4 млрд у минулому році.

Німецький оборонний бюджет має зрости на 6,2% в період між 2015 і 2019 роками.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.