Швеція збільшує витрати на оборону через російську агресію

Понеділок, 8 лютого 2016, 11:33

Уряд Швеції пообіцяв додаткове фінансування для підвищення обороноздатності країни на тлі повідомлень НАТО про те, Росія проводила навчання, в яких імітувалось нанесення ядерного удару по Швеції.

Про це повідомляє Defense News.

У посилення військової готовності і бойових можливостей Швеції у 2016-2020 роках буде інвестовано більш, ніж $2,1 млрд.

Збільшення бюджету дозволить збройним силам модернізувати ВПС, надводний і підводний флот. Крім того, кількість операцій в Балтійському морі вже збільшилася на 50% у 2015 році, а військові мають намір поновити свою присутність на острові Готланд.

У шведських збройних силах розраховують, що витрати на оборону зростуть приблизно до 3% ВВП - рівня, який існував у 1975 році - в порівнянні з 1,5% у 2015 році.

Оцінка ситуації військовим керівництвом відображає стратегічну оцінку політичних лідерів Швеції, вважає голова шведського парламентського комітету парламенту з оборони Аллан Відман.

"Моя особиста думка полягає в тому, що ситуація зараз настільки серйозна, що навіть Швеція, яка понад 200 років насолоджувалась миром, повинна морально готуватися до можливості того, що ми побачимо військовий конфлікт в нашому регіоні, який також нас торкнеться", - сказав він.

За його словами, події в Україні та Грузії у поєднанні з низькими цінами на нафту і погіршенням економічної ситуації, можуть підштовхнути керівництво Росії до ще більш агресивного режиму.

"Прийде час, і це станеться рано чи пізно, Путін буде тиснути політично. Питання в тому, як він буде реагувати на подібні ситуації. Він стане скромним і вийде з Криму, чи він буде приймати інші заходи? Через послужний список Путіна Швеція повинна підготувати себе для останнього", - сказав Відман.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.