У Польщі показали документи про співпрацю Валенси зі спецслужбами

Фото
Понеділок, 22 лютого 2016, 15:31

В архів Інституту національної пам'яті Польщі впустили вчених і журналістів для ознайомлення з документами, що стосуються агента "Болека" та підписаних екс-президентом Лехом Валенсою.

Про це повідомляє Радіо Польща.

Для ознайомлення стала доступна папка з документами, які стосуються секретного співробітника під псевдонімом "Болек" і були підписані Валенсою.

Матеріали містять документ, датований 21 грудня 1970 року. Це зобов'язання про співпрацю, підписане Валенсою.

 

"Зобов'язання. Я, що нижче підписався, Лех Валенса, син Болеслава і Фелікси, народжений в 1943 році в Попові, повіт Липно, зобов'язуюсь зберігати в таємниці зміст розмов, проведених зі мною працівниками служб безпеки.

Одночасно зобов'язуюсь співпрацювати із службою безпеки при розкритті і боротьбі з ворогами ПНР. Інформацію підтверджую передавати в письмовому вигляді, і вона буде правдивою.

Факт співпраці зі службою безпеки зобов'язуюся тримати в секреті і не розкривати її навіть перед сім'єю. Інформацію буду передавати під псевдонімом "Болек". Лех Валенса. Болек".

У папці знаходяться понад 750 сторінок документів, а також лист генерала Чеслава Кіщака, датований 1996 роком. 

Нагадаємо, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Сам засновник "Солідарності" Лех Валенса заявив, що "не співпрацював зі спецслужбами", але "зробив помилку" і "не може розкрити правди", а також очікує, що "це зробить винуватець ситуації".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: