ЄС змусить великі компанії публічно звітувати про податки в Європі – ЗМІ

Понеділок, 8 лютого 2016, 14:11

Великі транснаціональні компанії, такі, як Google, Facebook і Amazon, будуть зобов’язані розкривати дані про свої доходи і податки у Європі.

Про це пише видання The Guardian з посиланням на проект відповідних пропозицій Єврокомісії.

Ці пропозиції мають бути представлені 12 квітня і зобов’яжуть корпорації публічно звітувати про свої податки і доходи в кожній з країн ЄС.

Як зазначається, таку ініціативу підтримує і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Публічне звітування є важливим у світлі того, що без нього великі компанії більш схильні до таємних угод з урядами з приводу того, як декларувати доходи.

Минулого місяця Єврокомісія виступила з пропозиціями непублічного звітування корпорацій перед національними урядами. Ці пропозиції зіткнулися з жорсткою критикою.

Податкове законодавство вимагає схвалення урядів усіх 28 держав-членів ЄС. Однак, за інформацією джерел, нові правила спричинять зміну двох наявних директив. Це означає, що для прийняття рішення потрібна буде кваліфікована більшість, 16 з 28 держав.

Скандал навколо мінімізації податків великими корпораціями спалахнув наприкінці 2014 року і стосувався таємних податкових домовленостей з Люксембургом, які дозволяли компаніям економити міл'ярди євро податків. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.