В Єврокомісії розробили план колективної безпеки з постачання газу - ЗМІ

Вівторок, 9 лютого 2016, 17:22

Єврокомісія шукає способи долучити всі країни ЄС до забезпечення енергетичної безпеки та зменшити залежність від Росії.

Про це пише Financial Times.

До розробки таких планів Єврокомісію спонукали перебої у постачанні російського газу в 2006 і 2009 рр., які виявили серйозні проблеми у Східній Європі. Ці пропозиції, які дозволять уникнути повторення таких ситуацій, повинні бути підписані в Брюсселі в середу і офіційно оприлюденні на наступному тижні.

Так, згідно з пропозиціями ЄК, вся Європа буде розділена на дев'ять зон, в які будуть входити по декілька країн. Країни, об’єднані в цих зонах, будуть зобов'язані разом планувати, як побудувати сховища та інфраструктуру, щоб забезпечити легкий та ефективний перерозподіл газового потоку між ними.

Комісія буде здійснювати нагляд за складання цих кризових планів, і також хоче мати повноваження для контролю і заборону газових контрактів до їх підписання державами-членами, щоб забезпечити постачання газу.

"Безпека постачання (газу) в ЄС не може бути достатньою мірою досягнута державами-членами самостійно…  може бути досягнута на рівні ЄС", - йдеться у проекті плану ЄК.

Відомо, що одна група буде складатися з Німеччини, Польщі, Чехії та Словаччини. Угорщина приєднається до Австрії, Італії, Словенії та Хорватії. Болгарія, Греція і Румунія мають бути об'єднані в Балканську групу. Фінляндія буде в групі з країнами Балтії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.