В Німеччині суд почав слухання у справі про заборону неонацистської партії

Вівторок, 1 березня 2016, 16:14

У Федеральному конституційному суді у вівторок, 1 березня, почалися слухання у справі про заборону Націонал-демократичної партії Німеччини (НДПН), яку вважають неонацистською.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

На початку засідання захист НДПН звинуватила суддю Петера Х'юбера і суддю-доповідача Петера Мюллера в упередженості.

Як заявив адвокат партії Петер Ріхтер, Хубер, зокрема, неодноразово висловлювався за заборону НДПН у 2009-2010 роках, коли обіймав посаду голови МВС федеральної землі Тюрінгія. Мюллер ж, за словами Ріхтера, не раз вкрай негативно відгукувався про партію в 1999-2011 роках, будучи прем'єр-міністром Саару.

Незважаючи на звинувачення в адресу суддів в упередженості, слухання продовжилися. Голова Федерального конституційного суду Андреас у своєму виступі попередив про ризики, пов'язані з процесом. Він назвав заборону будь-якої партії "палицею з двома кінцями", пояснивши, що така міра "обмежує свободу, щоб її ж і зберегти". За словами Фоскуле, будь-який судовий процес про заборону як такий є "серйозним випробуванням для вільної демократичної правової держави".

Клопотання про заборону правоекстремістської партії було подано бундесратом (представництво німецьких федеральних земель) за підтримки бундестагу в 2013 році. Бундесрат вперше пропонував заборонити НДПН ще в 2003 році, проте Федеральний конституційний суд відхилив позов після того, як стало відомо, що керівні позиції в партії займали таємні співробітники або інформатори Федерального відомства з охорони конституції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.