В Угорщині неонацисти за підтримки партії Йоббік провели ходу

Фото і відео
Понеділок, 8 лютого 2016, 12:38

В угорському місті Секешфехервар кілька сотень людей провели ходу, відзначаючи 71-ї річницю спроби німецьких та угорських військ вирватися з Будапешта, який був оточений Радянською армією.

Про це повідомляє видання The Budapest Beacon.

11 лютого 1945 року всупереч наказу Адольфа Гітлера боротися до кінця, німці вирішили спробувати вирватися з Будапешта. Фінальна битва почалася 11 лютого.

Із 40 тисяч німецьких та угорських солдатів тільки 500 змогли прорватися, багато хто з них важко поранений. 20 тисяч солдат загинули, інші були взяті в полон. 13 лютого Будапешт був під контролем радянських військ.

Захід під назвою "Пам'ятати героїв прориву" 7 лютого у Секешфехерварі очолювали молоді чоловіки, одягнені в мундири СС. З кінця 1990-х років 11 лютого відзначається як "день честі" різних радикальних правих угруповань в Угорщині.

фото - hu.budapestbeacon.com 

Вчора меморіальна церемонія в Секешфехерварі розпочалася зі святої меси, яка відбулась у базиліці для угорських солдат, які загинули під час прориву. Представники Католицької Церкви відмовилися пояснити, чому проводилися меса, або, хто про неї попросив.

Захід був організований за сприяння радіо Szentkorona (Священна Корона) за допомогою заступника голови праворадикальної партії Йоббік Елода Новака.

Спочатку планувалося, що Новак виступить на заході, але він передумав, дізнавшись, що також було заплановано виступ ветерана СС. Замість цього Новак виступить на окремому меморіальному заході, організованому в Будапешті у неділю.

Хоча представники партії Йоббік не були присутні в суботу на акції, їхніх союзників виявилося в надлишку, у тому числі "Нова угорська гвардія" (організації-правонаступник забороненої Magyar Garda), а також відверто пронацистські організації.

Ходу очолювали двоє молодих чоловіків, один із яких був одягнений у куртку і шолом штурмовика СС, і ще один, одягнений у форму СС. Вони несли дерев'яний хрест з написом "Новий ріст пагонів з нашої крові".

Більшість учасників акції були одягнені в чорне і несли прапори часів Другої світової війни. Серед учасників маршу були співчуваючі нацистам з Австрії, Німеччини та Швейцарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: