Уряд пропонує скасувати мораторій на експорт необробленої деревини

Четвер, 24 березня 2016, 16:50

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді скасувати заборону на експорт необробленої деревини та врегулювати цей ринок шляхом введення її продажу через аукціони.

Про це йдеться в законопроекті №4286 "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів", зареєстрованому в Раді 22 березня.

Згідно з пояснювальною запискою, прийнятий минулого року мораторій на 10 років на експорт необробленої деревини суперечить низці міжнародних зобов'язань України.

"Запроваджений мораторій на експорт лісоматеріалів необроблених на десятирічний термін порушує зобов’язання України як члена Світової організації торгівлі, передбачені статтею XI "Загальне скасування кількісних обмежень" Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, згідно з якою будь-які заборони чи обмеження, крім мита, податків чи інших зборів, не повинні встановлюватися або застосовуватися будь-якою стороною щодо продажу на експорт будь-якого товару, призначеного для ввезення на територію будь-якої іншої сторони.

Закон суперечить зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, які передбачають аналогічну заборону з посиланням на статтю XI ГАТТ", - говориться у записці.

Також діючий мораторій суперечить передумовам надання Україні чинних програм макрофінансової допомоги.

Згідно з пропонованим законопроектом, реалізація необроблених лісоматеріалів буде здійснюватися на аукціонних торгах – окремих для резидентів та нерезидентів.

При цьому на аукціонні торги для нерезидентів України буде виставлятися обсяг лісоматеріалів, які не вдалося реалізувати на аукціонах для резидентів.

Також законопроектом врегульовуються правові засади функціонування єдиної державної системи електронного обліку деревини.

Законопроект розроблявся міжвідомчою робочою групою на чолі із заступником міністра економічного розвитку і торгівлі – торговим представником України Наталією Микольською.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.