Терорист Абдеслам намагається применшити свою роль в терактах у Парижі – ЗМІ

П'ятниця, 25 березня 2016, 12:02

Затриманий у Бельгії терорист Салах Абдеслам намагається применшити свою вину і стверджує, що головним винуватцем терактів у Парижі 13 листопада минулого року є Абдельхамід Абауд, вбитий під час операції в Сен-Дені.

Про це він сказав у розмові зі слідчими, повідомляє Le Figaro.

Абдеслам визнає, що "орендував автомобілі і готелі на вимогу" бойовиків. За його словами, він погодився це на прохання брата Ібрагіма.

"У вечір теракту я був за кермом Renault Clio з Балалом Хафді і двома іншими. Я мав поїхати на Stade de France, де повинен був підірвати себе разом зі своїми спільниками. Я мусив потрапити туди як глядач, хоча і не мав квитка", - розповів він слідчим.

Після того як Абдеслам припаркував машину біля стадіону і висадив трьох своїх спільників, за його словами, він передумав підривати себе і зник.

Абдеслам підтвердив, що в атаці брали участь дев'ять осіб: троє в концертному залі "Батаклан", троє на вулицях Парижа, ще троє підірвалися біля стадіону. Він заявив, що організатором терактів був Абдельхамід Абауд, який також брав участь у нападі на кафе і бари і був знищений в ході штурму в Сен-Дені.

"Я з ним був знайомий через свого брата Ібрагіма. Це брат мені пояснив, що Абауд головний... Я бачив його лише раз, в ніч на 12 листопада 2015 року в Шарлеруа", — сказав Абдеслам.

В той же час, згідно з матеріалами слідства, Абдеслам разом з Абаудом був у 2010 році засуджений судом за участь у розбійному нападі.

Так само Абдеслам стверджує, що не знайомий з Наджимом Лаашрауї, який причетний до терактів у Брюсселі. Однак у вересні 2015 року він їздив за Лаашрауї до Угорщини, щоб повернути його до Бельгії.

Як повідомлялося, бельгійські слідчі припускають, що терористи Салах Абдеслам та Мохамед Белькаїд планували влаштувати стрілянину і вибухи в Брюсселі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.