Туреччина готова стати членом ЄС – прем’єр Давутоглу

Понеділок, 7 березня 2016, 15:37

Виклики, які стоять перед Європою, можуть бути вирішені лише у тісній співпраці ЄС і Туреччини.

Про це заявив прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу перед початком саміту у Брюсселі, повідомляє видання Daily Sabah.

Виступаючи в Європейському парламенті він сказав: "Перед нами багато викликів. Єдиним шляхом відповіді на них є солідарність".

"Туреччина готова працювати з ЄС, так само вона готова стати членом Євросоюзу" - заявив Давутоглу.

"Я сподіваюся, що сьогоднішній саміт , який не лише буде зосереджений на міграції, а й на процесі вступу Туреччини, стане історією успіху і поворотним пунктом в наших стосунках", - сказав він.

Водночас в ЄС нагадують Туреччині і про проблеми зі свободою слова в країні, і про необхідність мирного врегулювання з курдами.

Так, президент Європарламенту Мартін Шульц, як пише "Німецька хвиля",  нагадав про обурення ЄС штурмом редакції опозиційної газети Zaman. Він наголосив, що "свобода медіа - беззастережний елемент нашої європейської ідентичності (...), з приводу якого не може бути дискусій".

Визнавши часткові розбіжності поглядів із Давутоглу, голова Європарламенту підкреслив, що співпраця ЄС і Туреччини "виходить за межі політичних протиріч".

Нагадаємо, що у листопаді минулого року ЄС дійшов угоди з Туреччиною щодо надання країні 3 млрд євро в обмін на стримання потоку біженців, прогрес у переговорах про вступ і візову лібералізацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.