Євродепутати закликали негайно звільнити Надію Савченко

Середа, 9 березня 2016, 16:54

Ключові депутати Європарламенту, відомі підтримкою України, в середу виступили з вимогою негайного звільнення української льотчиці Надії Савченко.

Про це йдеться у прес-релізі на сайті Європарламенту.

Заяву підписали голова комітету ЄП у закордонних справах Елмар Брок, співголова Парламентського комітету асоціації ЄС-Україна Андрей Пленкович, доповідач з українського питання в ЄП Яцек Саріуш-Вольський.

"Ми глибоко стурбовані погіршенням стану здоров'я Надії Савченко, яка почала сухе голодування на знак протесту проти несправедливості, жертвою якої вона стала з 2014 року, і проти перенесення термінів остаточного слухання - останнього епізоду у серії кафкіанськх судових засідань" - йдеться у заяві.

Євродепутати також засудили факт затримання українських депутатів в аеропорту Москви.

"Це - цинічний спосіб відбирання у Надії підтримки під час її останнього слова", - заявили парламентарі.

Крім того, вони засудили чисельні порушення законів у РФ, які призвели до викрадення Савченко і майже дворічного незаконного утримання її під вартою.

"Тому ми закликаємо до її негайного і беззастережного звільнення. Нагадаємо, що РФ має в руках інструмент, який здатний покласти край цій ситуації. Цей механізм передбачений у Мінських домовленостях, згідно з якими РФ зобов'язана забезпечити обмін всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, пов'язаних з конфліктом на сході України", - йдеться у заяві.

Як відомо, Надія Савченко оголосила сухе голодування 3 березня, після того, як суд не дав їй виступити з останнім словом і переніс засідання на 9 березня.

При цьому Савченко заборонила годувати себе силоміць, однак, як пояснювали адвокати, за російським законодавством їй не можуть дозволити померти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.